ЗА НАС

 

ДГ „ПИНОКИО“  е една от най-модерните ( съвременни) детски градини в града и отваря врати за първи път на 14 септември 2018 г. . Сградата се намира в най-бързо развиващият се квартал на град Бургас,“Меден рудник“. Тук отглеждаме децата в природосъобразна и здравословна среда. Възпитаваме ги в грижа към околната среда, в уважение към личността, в зачитане на общочовешките ценности, придобиват етични и хигиенни навици.

   Сградата е изградена с еко материали предимно от дърво и употребата на  пластмаса е почти ограничена. Масите, леглата, столчетата, дори играчките са от естествен материал. Всяко дете използва рециклируема бутилка за вода. Традиционните пантофки са заместени от удобни терлички. Детската градина е с капацитет за около 120 деца. В сградата има библиотека, където малките Пинокиовци се запознават с много приказни герои. Непосредствено до библиотеката има обособен кът с барбарони за отдих и сладки приказки. От там също могат да наблюдават своята билкова градина. В детската градина използваме висококачествени дидактични игри, изработени от екологични материали.

Тя е първата детска градина, която въвежда иновативната практика – обучение на открито. Обучението на открито дава възможности на малчуганите под формата на игри да експериментират, да придобиват нови знания и умения и да израстват пълноценно. Чрез тази практика децата се свързват с природата, дишат свеж въздух, развиват своите комуникативни умения, въображение и способност да мислят; изграждат своята увереност, но най-важното – естествената среда им носи истинско забавление. Те играят, учат и творят на открито, разбира се в подходящо облекло, осигурено от родителите. В резултат на този ежедневен и целогодишен активен престой на свеж въздух, децата са по-калени, по-жизнени и активни и  в същото време по-спокойни и  съсредоточени в следвашите учебни занимания и дейности. Излагането на слънце дори за няколко минути на ден, доставя на организма витамин D, повишава имунната защита и подобрява цялостно здравето. По преценка на учителя, децата могат да бъдат извеждани и извън детската градина за наблюдение на обекти от природната и социална среда, разходки и туризъм. Тъй като малчуганите прекарват много време навън, просторният двор е проектиран и обзаведен като голяма класна стая на открито, но и като място за движение и спорт. Тук разполагаме с футболно игрище и комбинирани съоръжения за игра. Посадени са десетки млади дървета от най-различни видове, които не след дълго ще дадат хубава сянка. В двора има билкова градина, както и "музикални кутии", сглобени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да произвеждат звуци. Монтирани са различни видове учебни дъски: за писане с тебешир, за рисуване с боички, за магнитни фигури. На няколко места може да се играе морски шах. В двора има инсталация, в която да се налива вода, за да се извършва наблюдение на нейното движение и други нейни свойства, както и сензорна пътека с различни сектори, напълнени с речни камъни, кестени, пръст и есенни листа, върху които децата да стъпват с боси крачета. Едно от любимите кътчета на децата е билковата градинка, където децата сами засяват и се грижат за подправки, билки и зеленчуци като моркови, репички, мента, маточина, мащерка и т.н. В дните с неподходящи метеорологични условия, когато температурата е под 0 градуса по Целзий, има силен вятър, мъгла или замърсен въздух, децата могат да се забавляват и спортуват  в чудесен и добре оборудван физкултурен салон, облицован в дърво  с изградени стени за катерене, както и пързалка.

Облечени с подходящо защитно облекло, Пинокиовците с голямо вълнение и нетърпение очакват дъжовните дни, през които екипирани с гумени ботушки, гащеризони и дъждобрани могат да поиграят и подскачат на воля в дъждовните локви.

Децата от детска градина "Пинокио" и техните учители участват в програмата на Община Бургас „Четири годишни времена за здравето на нашите деца“. Програмата има за цел децата да прекарват повече време на открито, при различни метеорологични условия съобразени с изискванията на РЗИ. Ежедневния и целогодишен престой на свеж въздух, спомага за това децата да са по-калени, активни и жизнени.

ДГ“Пинокио“ е първата детска градина  в гр.Бургас, която работи по програмата „Родители в помощ на учителя“. Тази програма дава възможност за тясно сътрудничество и взаимодействие между родители и екип, което е неразделна и изключително важна част от цялостното развитие на децата. Родителите - доброволци  могат включат в работата на детската градина в сутрешен или следобеден режим в зависимост от своето свободно време, желание и възможности. Предоставена им е възможност да бъдат преки участници в образователния процес на децата. Те активно се включват в инициативи и каузи съвместно децата и екипа на детската градина. ДГ “Пинокио“ с помощта на родители успя да изгради собствено метално сърце в двора на градината като се включи към инициативата „Дари капачка – спаси живот“. Там децата ежедневно слагат пластмасови капачки за добра кауза. По този начин се учат да рециклират правилно и да са полезни с добрината си. Малките Пинокиовци се възпитават в любов към природата и доброто, каквато е една от мисиите на детската градина.

 

Свържете се с нас

Детска градина "Пинокио"

гр. Бургас, Районен Център: " Меден Рудник", срещу бл. 122.

Тел: 0878971982

Mail: info-200121@edu.mon.bgФорма за контакт